Een groot deel van de Nederlanders werkt inmiddels vanuit huis. Alleen hoe zorg je ervoor dat je dit op een veilig manier vanuit huis kunt werken? In dit artikel zetten we acht tips op een rij zodat je met een gerust hart veilig vanuit huis kunt werken.

Het belang van online beveiliging

Waarom is het zo belangrijk om veilig thuis te werken? Omdat jij en jouw organisatie niet het slachtoffer willen zijn van een cyberaanval of datalek.

Wist je dat 31% van de organisaties te maken hebben gehad met cyber attacks? Zowel kleine als grote bedrijven lopen het risico op cybercriminaliteit. Zorg er dus voor dat jouw hard- en software beveiligd is om thuis te kunnen werken.

1. Beveilig je laptop

Thuis werk je waarschijnlijk met je laptop. Gebruik bij voorkeur de laptop die je van kantoor hebt gekregen want deze is beveiligd en up-to-date gehouden door de ICT-afdeling. Er is vaak software geïnstalleerd vanuit de ICT-afdeling om je laptop op de achtergrond te monitoren en te beschremen.

Gebruik je toch je eigen laptop? Zorg dat dat je de volgende zaken doet:

  • Update je besturingssyteem en software om ervoor te zorgen dat je de laatste versies hiervan hebt. Hierdoor heb je het minste risico op beveiligingslekken.
  • Maak gebruik van een firewall, antivirus en antimalware software.
  • Zorg dat je regelmatig backups maakt.

2. Beveilig je router

Naast je laptop gebruik je ook je internetrouter om gebruik te maken van het internet. Weet jij of je je wachtwoord hebt verandert nadat je je router hebt geïnstalleerd?

Veel mensen hebben hun wachtwoord niet aangepast waardoor je thuisnetwerk kwetsbaar is. Een eerste stap is het updaten van je routerwachtwoord. Zorg er daarnaast voor dat ook je router up-to-date is door de laatste firmware te installeren die beveiligingslekken dicht.

Zorg ook dat de Wi-Fi beveiliging (WPA2 or WPA3) aanstaat. Dit zorgt ervoor dat de informatie beveiligd is en dat kwaadwillenden er geen toegang toe hebben. WPA2 and WPA3 zijn de meest de beveiligingsstandaarden die het meest up-to-date zijn om informatie over een draadloos netwerk te versturen.

3. Open geen phishing mails over het corona virus

Genoeg cybercriminelen gebruiken deze tijd om e-mail te sturen die meeliften op de corona uitbraak. De e-mails zien eruit als e-mails van virologen of andere experts met tips om je te beschermen tegen het coronavirus. Deze corona phishing e-mails proberen persoonlijke informatie te stelen van mensen die thuiswerken om toegang te krijgen tot hun bedrijfs accounts. Open dus nooit e-mails van personen die je niet vertrouwd of e-mails die er verdacht uitzien.

4. Let op met het online delen van foto’s van je thuiswerkplek

Op veel websites en sociale media delen mensen foto’s van hun thuiswerkplek. Als je dit doet, let dan goed op dat je geen (concurrentie) gevoelige informatie deelt via je de bestanden en applicaties op je beeldscherm of papieren op je bureau.

5. Maak gebruik van twee factor authenticatie

Twee factor authenticatie zorgt voor een extra beveiligingslaag. Als je alleen jouw gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt om in te loggen kan iemand die deze gegevens heeft toegang krijgen tot je account. Een extra stap is je mobiel gebruiken om toegang te krijgen tot je account zoals bijvoorbeeld bij internetbankieren. Schakel deze functionaliteit zoveel mogelijk in bij de online tools die je gebruikt.

6. Gebruik een wachtwoordmanager en sterke wachtwoorden

De logingegevens van de apps en online software die je gebruikt zijn essentieel om goed te beveiligen. Een wachtwoordmanager helpt je hierbij door veilige wachtwoorden te genereren en deze veilig op te slaan. Hiermee voorkom je dat je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt of een wachtwoord kiest dat makkelijk te achterhalen is. Je kunt hiervoor tools zoals 1Password of Bitwarden gebruiken.

7. Gebruik een VPN

Met een Virtual Private Network of VPN zorg je voor een beveiligde netwerk verbinding. Hiermee kun je de bestanden op het bedrijfsnetwerk veilig benaderen zonder dat derden deze kunnen inzien.

8. Veilig online communiceren en vergaderen

Met G Suite van Google, Office365 van Microsoft en Zoho kun je veilig communiceren, vergaderen en documenten delen. Voor communiceren met je team kun je ook Slack, Whereby, Zoom of Skype gebruiken. Daarnaast kun je Keybase.io of Wire.com om te werken aan documenten in een team. Deze tools zijn gemaakt met beveiliging als uitgangspunt.

En verder kun je ook via je telefoon communcieren met Signal, WhatsApp en Telegram. Deze apps hebben end-to-end beveiliging standaard aan staan. Hierbij zijn de berichten volledig versleuteld tussen de zender en de ontvanger.

Vorige artikel Volgende artikel

Onze partners

Ook partner worden?