Met een VPN-verbinding is het mogelijk om anoniem te surfen. Daarmee vergroot je je online privacy. VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Met een dergelijke verbinding is het mogelijk al je data van en naar het internet te versleutelen. De data wordt door een virtuele versleutelde tunnel gestuurd, zodat niemand anders de verstuurde data af kan vragen. Bij het opvragen van een website wordt de aanvraag dus versleuteld verzonden. Maar hoe weet de andere kant van de tunnel wat je hebt opgevraagd en hoe werkt een VPN eigenlijk?
Zo’n verbinding werkt volledig op de achtergrond. Daardoor kun je je computer of smartphone zo blijven gebruiken als je gewend bent. Het enige wat een VPN doet, is het versleutelen van al je internetverkeer. Zo kunnen anderen niet meer zien waar je mee bezig bent op het internet. Om goed te kunnen begrijpen hoe een VPN werkt, is het goed om eerst te snappen hoe het internet werkt. Zo werkt het internet Wil je begrijpen hoe een VPN precies werkt? Dan moet je eerst weten hoe het internet ongeveer werkt. Als je namelijk een website wilt bezoeken, stuurt je computer een aanvraag naar je router. Deze stuurt de aanvraag door aan je internetprovider. Deze aanvraag wordt vervolgens weer doorgestuurd naar de bijbehorende server die de opgevraagde website faciliteert. Vervolgens stuurt deze server weer een reactie terug met de informatie die je hebt opgevraagd. Dit gebeurt op dezelfde manier als hoe je de aanvraag gedaan hebt.
Het internet is dus eigenlijk een kwestie van een verzoek doen en daar een antwoord op krijgen. Het lijkt daarmee een beetje op het versturen van een brief. Als de tegenpartij reageert, krijgt je een brief terug. Het internet werkt op dezelfde manier, maar dan een stuk sneller.
Nu je snapt hoe het internet werkt, is het begrijpen van een VPN een stuk eenvoudiger. Want de VPN-software op je computer of smartphone versleutelt al je internetverkeer. Dit verzoek wordt dan ingepakt en vervolgens versleuteld.
Dit versleutelde verzoek gaat via je router naar je internetprovider. Deze pakt het verzoek niet uit, maar stuurt deze meteen door naar de VPN-server. De VPN-server pakt je verzoek wel uit, en stuurt het internetverkeer naar de website die je bezoekt. Om te zorgen dat de website je verzoek begrijpt, wordt pas door de tunnel het internetverkeer ontsleuteld. Immers: in de tunnel kan niemand je afluisteren.
De website stuurt vervolgens een reactie op je aanvraag. Deze wordt wederom naar de VPN-server gestuurd, die de data vervolgens weer inpakt. Deze versleutelde informatie kan je VPN-software vervolgens weer uitpakken.
Je data wordt niet beveiligd met een wachtwoord, maar aan de hand van complexe encryptie. Daardoor ontstaat er een reeks van letters en cijfers die niet te lezen is. Daardoor kan niemand zien wat je verzoekt precies is, wie je bent of waar het verzoek naartoe gaat. Daardoor verandert ook je IP-adres en je locatie. Gebruik je een VPN-server uit Duitsland? Dan krijg je ook een Duits IP-adres en lijkt het alsof je uit Duitsland komt. Op die manier ben je altijd volledig anoniem op het internet.